Очните капки са общо взето глупости, предупреждава хирургът

Началникът на очната клиника в столичната болница „Токуда“ д-р Веселин Даскалов оперира в петък 6 пациенти в МБАЛ „Хасково“. Най-младата от тях бе 39-годишната хасковлийка Йорданка Ангелова, страдаща от катаракта (перде), на нея й бе поставена мека леща в лявото око. Това стана възможно благодарение на получения в хасковската болница модерен лазер „Соверен“. Операцията е безкръвна, безшевна и се извършва само с местна упойка. 2 часа след поставянето на лещата Ангелова излезе на разходка в двора на болницата. Жената заяви пред новинар, че се чувства добре и се надява да бъде изписана през уикенда.


Д-р Даскалов от 5 г. е шеф в „Токуда“. Занимава се с офталмология от 1988 г. Член е на няколко международни организации: Американската академия по офталмология, Европейската асоциация по катарактна хирургия, член на управителния съвет на Българското дружество по офталмология, занимава се с катаракта и хирургия на ретината. Пациентите го наричат Вълшебника.
Също в петък в МБАЛ „Хасково“ пристигна един от водещите столични специалисти по уши, нос, гърло – д-р Асен Меджидиев. Той ще преглежда и оперира пациенти в областния град от четвъртък до неделя. Д-р Меджидиев работи в Университетска болница „Света Ана“. Въпрос на време е в Хасково да лекуват и двама неврохирурзи. Доц. д-р Неделчо Гергелчев също работи в „Токуда“. Той бе в Хасково със сина си д-р Николай Гергелчев.


Д-р Веселин Даскалов,
шеф на очната клиника в „Токуда“


– Д-р Даскалов, за първи път ли идвате в Хасково?

– Тук съм за първи път като консултант по покана на д-р Теню Тянков и д-р Славчо Близнаков. Целта е въвеждането на методиката за операция на катарактата през много малък разрез, безшевно, с ултразвуков апарат. Те получиха наскоро модерната техника, която е от едно добро поколение машини с доказани качества.
- Със същия апарат ли оперирате и в „Токуда“ и какви са ползите за пациента?
– В София работя на подобен апарат. Предимството на хирургията на малкия разрез е, че на втория-третия ден пациентите възстановяват почти на 100% зрението и трудоспособността си. За съжаление катарактата се подмлади в последните 20 години.
- Какво представлява катарактата?
– Катарактата е заболяване, при което става помътняване на лещата, най-често с възрастта. Има и вродени и комплицирани катаракти – вследствие на други общи заболявания каквито са диабетът, хипокалцимията и разни други състояния. Популярното й наименование е перде.
- Казахте, че катарактата се подмладява…
– Определено се подмладява, да. Днес оперирахме 39-годишна хасковлийка. Не може да се каже кое е нормалното. Имаме една статистика, която казва, че разпространението на катарактата до 40-годишна възраст е около 1:10 000, над 40-годишна възраст тя вече става 1:1000, а над 60-годишна възраст се среща при 30%-40% от населението. Но не винаги се оперира.
- Колко пациенти оперирахте и изпълнихте ли целите си в Хасково?
– Днес оперирахме 6 пациенти и интервенциите протекоха съвсем нормално, за около 15 минути едната. Всичко това е благодарение на екипа, който е тук в Хасково. Ние не сме дошли да показваме А и Б, напротив, това е един обучен екип, който просто има нужда от малко съпорт. Защото те работят катаракти откакто съществува хасковската болница. Д-р Тянков е известен в цяла България, владее методиките, просто оказахме малко съпорт, подкрепа.
- Какво следва занапред?

Столичният хирург ще оперира отново в Хасково на 9 декември

Столичният хирург ще оперира отново в Хасково на 9 декември

- Оттук нататък ще си помагаме постоянно и в мое лице, и между двете болници. Неща, които не можем да извършваме тук, ще ги правим в София. Да речем отлепване на ретината, кръвоизливи при диабет, тежки травматични случаи със засягане на лещата.
- Колко струваше на хасковските пациенти да ги оперира столичен хирург?
– Консултациите, които извършвам тук, са безплатни. Консумативите се заплащат от пациентите. Днес работихме на промоционална цена за лещата – 720 лв. От следващия път цената ще е 800 лв. Тя е такава в цяла България за този вид меки лещи. Съответно има и по-скъпи лещи – 1200-2100 лв. Това вече е въпрос на желание на пациента. Но няма нещо, което да ни попречи да слагаме скъпи лещи и тук.
- Каква профилактика трябва да се провежда, за да няма толкова първокласници с очила?
– На колко годинки децата сядат пред телевизионните игри и пред компютрите? Настъпва миопизация, късогледство. Освен това възрастта на родилките падна, гледаме страшно много недоносени деца, които имат съответната очна патология. Профилактиката на очните заболявания започва наистина от ранна детска възраст. Най-напред с наблюдение на майките и на личния лекар дали си кривят децата очите. Първият очен преглед трябва да се извърши задължително между третата и четвъртата година. След това всяка година, преди детето да тръгне на училище, се извършват профилактични очни прегледи. В първи клас – също.
Катарактата се усеща от самия пациент – той има съответните субективни оплаквания и активно търси лекаря. Профилактика на това заболяване няма. Очните капки, които са известни сред по-възрастното население като народна медицина – мед и лимон или течност от прясно срязана лозница, са общо взето глупости. Те нямат отношение към задържане развитието на катарактата. Единственото й лечение е операция.
В последно време 2% от населението след 40-годишна възраст се оказва, че боледува от глаукома – повишено очно налягане, което засяга нерва. Това е едно друго значимо заболяване за България. Защото основните причини за слепотата в страната са катарактата и глаукомата, за съжаление. Глаукомата вече измести катарактата, което ни равнява със средноразвитите и слаборазвитите страни в света. Там основната причина за слепота е липсата на хирурзи. В България вече имаме достатъчно обучени лекари, които могат да извършват тези операции. Правят се между 25 000 и 30 000 интервенции годишно, това е крайно недостатъчно. Потенциалът ни е някъде около 40 000, но не зная каква е причината, за да се извършват такъв обем операции. Вероятно трябва да споменем и лимитите на здравната каса, които правят недостъпна хирургията за някои от хората.
- Колко операции като тези в Хасково извършвате в болница „Токуда“ и кога е следващото ви идване тук?
– В София оперираме по 40-50 пациенти седмично. В Хасково ще съм на 9 декември, дотогава ще върви записване за поставянето на меки лещи.

Интервю на
Деян Динев

Коментари за Facebook

коментара