Екипът на археоложката Даниела Агре може би е попаднал на останките от древния град Дронгилон

КНЯЖЕВО

Проучванията на княжеската резиденция ще продължат до 20 август

Проучванията на княжеската резиденция ще продължат до 20 август

Княжеската резиденция край тополовградското село продължава да изненадва археолозите. Най-вероятно на хълма е живял местен тракийски владетел, който е управлявал околните земи през ІV-ІІІ в. пр. Хр. Замъкът на аристократа по нищо не е отстъпвал на палатите на гръцките властници. Дори е имал тронна зала, в която са решавани съдбините на областта.
„Напълно проучихме най-голямото помещение в сградата, в което навярно са били подписвани договори, приемани са знатни гости и делегации, водени са важни преговори“, разказа археоложката Даниела Агре. Вече трети сезон нейният екип работи на уникалния владетелски дом край Княжево. Разкопките ще продължат до края на август. Една от хипотезите е, че край Княжево се е намирал древният град Дронгилон. За него споменават антични автори. „Ситуират го около големия завой на Тунджа. Явно нашите усилия, които бяха насочени системно към търсенето на този град, се увенчават с успех“, каза Агре.
Археолозите са намерили монети, които датират от построяването на двореца през четвърти век преди Хр. и неговото унищожаване в средата на трети век. Разкопките това лято разкриха, че резиденцията е била доста добре укрепена. На източната страна е имало кула, ров е спирал враговете, двойна стена пък е пазела откъм южната страна.

Милен Вълчев

Коментари за Facebook

коментара